Rantatie

Pituus: Koko kierros n. 145 km tai n. 60-70 km käyttäen Tarjanne-höyrylaivaa toiseen suuntaan

Matkasuositus: 2-4 päivää tai päiväreissu laivaa hyödyntäen

GPX-tiedosto navigointia varten: Rantatie

Kurkkaa matkavinkit Hopealinjojen Rantatie -Aktiivipassiin täältä!

Rantatie on Näsijärvireitin oma rengastie, se seurailee nimensä mukaisesti Näsijärven suurten selkien rantoja. Tiet ovat rauhallisia ja järvimaisemat komeita. Ehdottomia kohokohtia ovat Näsijärvi näkymät Terälahdesta Kapeen suuntaan, Länsi-Teiskon kumpuilevat maalaismaisemat ja tietenkin itse Muroleen kanava, jossa kelpaa nauttia Kesäkahvilan tarjonnasta ja odotella Tarjannetta tai pitää taukoa muuten vain.

Kierros sopii hyvin vaikkapa yhden yön viikonloppulomaksi. Vilkaise lisää vinkkejä Muroleen maisemakierroksesta.

Laivamatkan saa hyvin yhdistettyä joko meno- tai paluumatkaan, Muroleen kanavalla voi jäädä kyydistä ja polkaista takaisin Tampereella joko Ylöjärven tai Teiskon kautta. Menomatkalla laivan kyydissä voi tankata lounasta, että jaksaa polkea. Paluumatkalle pääsee iltapäivällä Muroleelta ja Mustalahden Tapahtumasatamaan saavutaan illansuussa, juuri sopivasti pienelle rentouttavalle palautumishetkelle Kaislan terassilla.

Tarkempi reittikuvaus:

Reitin pituus on noin 145 km. Tiet ovat pääosin päällystettyjä ja hyväkuntoisia. Maasto on paikoin varsin kumpuilevaa hämäläiseen tapaan. Mustalahden satamasta Teiskon suuntaan lähdettäessä reitti koukkaa Atalan ja Olkahisten kautta, jolloin pyörätietä riittää käytännössä koko matkan Kämmenniemeen asti. Terälahdessa käännytään Kapeen suuntaan rauhalliselle päällystetylle osuudelle, jatketaan Muroleen kanavan yli kohti Kurua.

Tarjanne pysähtyy Virtain suuntaan mennessä Muroleen kanavalla klo 13.00. Siitä voi polkaista joko Teiskon suuntaan, jolloin matkaa Tampereelle kertyy n. 65 km tai Ylöjärven kautta, jolloin matka on hieman pidempi, 76 km. Tampereelle palatessaan Tarjanne pysähtyy Muroleella klo 15:45.

Halutessaan matkaa voi lyhentää ajamalla Teiskon puolella Kapeentien sijaan Velaatantietä (338) ja Muroleenkyläntietä (3382). Ylöjärven puolella voi Länsi-Teiskon rantoja seurailevan pätkän sijasta ajaa suoraan Uutta Kuruntietä (65). Yhteensä matka lyhenee parikymmentä kilometriä. Etenkin Uusi Kuruntie on kuitenkin varsin vilkkaasti liikennöity, joten pyöräilykokemuksena kiertelevämpi Rantareitti on sen osalta miellyttävämpi.