Rantatie

Pituus: 65 km.

Rantatie -Aktiivipassi sopii erinomaisesti pyörämatkailun saloihin tutustuvalle henkilölle, kuten myös jo vähän aktiivisemmallekin polkijalle. Matka alkaa S/S Tarjanne -höyrylaivalla Tampereen Mustalahdesta Muroleen kanavalle (tai päinvastoin). Alus kuljettaa sinut ja polkupyörän noin 3 tunnin matkalla halki Näsijärven upeiden maisemien. Matkan aikana on tarjolla eväitä ja virvokkeita. Laivamatkan lisäksi reitti pitää sisällään noin 65 kilometriä pyöräilyä Näsijärvireitin hulppeissa maalaismaisemissa.

 

Teiskon reitti

Laivan saavuttua Muroleen kanavalle on hyvä pitää lounastauko Muroleen Kesäkahvilassa ennen pyöräilyosuutta. Kesäkahvila sijaitsee aivan kanavan kupeessa ja sieltä saat maittavan lounaan, kahvia sekä leivonnaisia. Myös juomapullojen täyttö onnistuu alakahvilan seinässä olevasta ilmaisesta vesipisteestä. Kesäkahvilasta on matkaa vaivaiset 12 kilometriä Niemi-Kapeen tilalle, joka sijaitsee aivan Tampereen pohjoisrajalla, Näsijärven rannalla. Tilan ympäristö on kaunista perinnemaisemaa ja tilalta voit löytää hevosia, lampaita ja muita kotieläimiä. Kapeenlahdelta löydät myös vuokrattavia mökkejä, joihin kuuluu oma rauhallinen piha ja ranta. Vuokrattavia saunoja löytyy joka lähtöön, jatkuvalämmitteinen Uusisauna, perinteinen Wanhasauna sekä isoillekin ryhmille sopiva Savusauna.

Niemi-Kapeelta matka jatkuu kohti Tamperetta upeiden maalaismaisemien ohi vilistäessä. Seuraava ehdottomasti vierailun arvoinen kohde löytyy Maisansalosta, Koljonselän rannalta. Juhlaravintola & Country Bistro Maisa tarjoaa vierailijalleen makuelämysten lisäksi viihtyisän kesäterassin järvinäköaloilla. Mikäli matkailija kaipaa virkistystä, löytyy alueelta myös perinteinen sauna tai savusauna uintimahdollisuudella.

Seuraavat majoitusmahdollisuudet reitillä ovat joko Taulaniemen lomakoti ja leirintäalue tai B&B Nostalgia, jotka molemmat tarjoavat rauhallista menoa perinteisissä maalaismaisemissa. Molemmista majapaikoista on lyhkäinen pyöräilymatka Teiskon Viini -tilalle, jossa valmistuu tilaviinejä ja liköörejä. Tuotteita pääsee joko maistelemaan tai ostamaan mukaansa Viinikioskista. Tilalta on matkaa Tampereen keskustaan noin 27 kilometriä, joten seuraava sopiva välietappi on puolessa välissä loppumatkaa sijaitseva Olkahisen uimaranta, jossa pääsee virkistäytymään ennen viimeistä rutistusta pyörällä.

 

Ylöjärven reitti

Muroleen kanavalta voi pyörännokan suunnata vaihtoehtoisesti kohti Ylöjärven puoleista Näsijärvireittiä. Myöskään tämän puoleiselta reitiltä eivät upeat maalais- ja järvimaisemat lopu ihan hetkessä kesken. Mikäli matkaaja etsii yksinkertaista ja edullista majoitusta, löytyy noin 13 kilometrin päästä Kurun keskustasta Kurus B&B Hostel. Näsijärven rantaan on hostellista matkaa pari sataa metriä ja hostellista on mahdollista vuokrata soutuveneitä. Enemmän yksityisyyttä ja maalaistunnelmaa arvostava matkailija suuntaa Seipäjärven lomatilalle, joka sijaitsee noin 28 kilometrin päässä Muroleen kanavalta.

Kurusta löytyy hostellin lisäksi myös hyviä ruokailupaikkoja ja muuta nähtävää. Aivan hostellin vieressä sijaitsee Lounas- ja juhlapalvelu Vänrikki ja muutaman kilometrin päässä Country Cafe, jotka ovat molemmat oivallisia tankkauspaikkoja järvireitin polkijalle. Kurun kirkko ja Kurun ulkomuseon Vänrikki Stoolin tupa ovat mieluisia vierailukohteita historiasta kiinnostuneille.

Seuraava varsin mukava pysähdyspaikka reitillä on Kuruntien varressa sijaitseva Kioski-kahvila Olkkari, josta matkaan tarttuu mukaan reissueväät ja juomat. Noin puolen tunnin pyöräilymatkan päässä Olkkarista sijaitsee suklaan ystävän keidas, Suojärven Suklaatila. Suklaatilan käsintehdyt herkut maistuvat niin paikan päällä kuin kotiin viemisinä. Kun maha on saatu täyteen herkkuja, on edessä reitin viimeinen pyöräilyosuus. Matkan viimeisellä etapilla virkistäytyminen tulee tarpeeseen, joten polkija voi valita joko Ylöjärven puoleisen Kuuselan uimarannan tai Tampereen puoleisen Suomensaaren uimarannan, jossa reissun pölyt saadaan pestyä pois.