Karhunkaataja

Pituus: 150 km.

Karhunkaataja -Aktiivipassi sopii erinomaisesti jo vähän kokeneemmalle pyörämatkailijalle, mutta miksei myös arkipyöräilijälle useamman yön reissuna. Matka alkaa S/S Tarjanne -höyrylaivalla Tampereen Mustalahdesta Virroille (tai päinvastoin). Alus kuljettaa sinut ja polkupyöräsi noin 8 tunnin matkalla halki Näsijärven upeiden maisemien. Matkan aikana on tarjolla eväitä ja virvokkeita. Laivamatkan lisäksi reitti pitää sisällään pyöräilyä jopa 150 km verran Näsijärvireitin upeissa maalaismaisemissa.

 

Läntinen reitti

Laiva saapuu Virtain laivarantaan puoli seitsemän aikoihin illalla. Satamassa sijaitsee oiva ruokailupaikka, Rantaterassi Baarpuuri, jossa saat isommankin nälän selätettyä. Baarpuurista otetaan suunta kohti etelää, ja parin kymmenen kilometrin polkemisen jälkeen matkailijan vastaanottaa Matkailutila Haapamäki, joka sijaitsee Virtain Vaskivedellä rauhallisella paikalla Näsijärven rannalla. Majoitusta on tarjolla 2-4 hengen huoneissa päätalolla, lomamökeissä ja pihapiirin aitoissa. Haapamäen tilalta löytyy myös aito savusauna, rantasauna ja kylpytynnyri vieraiden iloksi.

Hyvin nukutun yön jälkeen matka jatkuu kohti Helvetinjärven kansallispuistoa. Ennen kansallispuistoon astumista kannattaa kuitenkin täyttää vatsansa Ravintola Helvetinportilla, jossa on tarjolla erikoisuuksia, kuten esimerkiksi strutsia ja villisikaa. Ravintolan lähettyviltä alkava 4 km pitkä luontopolku Helvetistä itään vie kulkijansa kohti Helvetinkolun jyrkkää rotkolaaksoa. Helvetinkolu oli hyvin tunnettu matkailunähtävyys jo 1800-luvulla.

Vaikka Helvetinjärvellä voisi viettää vaikka koko päivän, on polkijan jatkettava matkaa. Noin 30 km pyöräilyn jälkeen tulee vastaan sopiva majapaikka, Keihään Tila. Keihään Tila tarjoaa maalaiselämää parhaimmillaan Keihäsjärven rannalla. Majoitusta on tarjolla aitassa, rantamökissä ja jurttasaaressa. Lisäksi rantasaunat ovat vuokrattavissa illanviettoihin. Katso loppumatkan vinkit pyöräilyosuudelle Rantatie -Aktiivipassista (Ylöjärven reitti).

 

Itäinen reitti

Mikäli matkailijalla on laivamatkan ja ruokailun jälkeen virtaa lähteä polkemaan, sijaitsee noin 30 kilometrin päässä oivallinen majoituspaikka, Vehkaniemen tila. Vehkaniemen kulttuurihistoriallisesti arvokas sukutila sijaitsee kauniilla paikalla Vehkajärven rannalla Mänttä-Vilppulan Pohjaslahdella. Majoittujien käytössä on kaasugrilli, tynnyrisauna, uimaranta, laituri ja muutama soutuvene.

Vehkaniemen tilalta matka jatkuu reitillä eteenpäin, ja energiaa päivän koitokseen voi hakea esimerkiksi Kesäterassi Wanhasta Vankasta, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Vehkaniemen tilalta. Tankkauksen jälkeen matka jatkuu noin 35 km kohti Mänttä-Vilppulan keskustaa, josta löytyy jokaiselle jotakin, kuten esimerkiksi majoitusta, ravintoloita, uimarantoja, Lemmenpolku, Mäntänvuoren näkötorni ja Serlachiuksen museot.

Mänttä-Vilppulasta polku jatkuu kohti Ruoveden Jäminkipohjaa, Telakanrantaan, jossa on hyvä pitää jaloittelutauko pitkän pyörälenkin jälkeen. Telakanrannasta löytyy kioski, grillikatos ja vuokra-saunoja upeissa järvenrantamaisemissa. Telakanrannalta voi halutessaan poiketa muutaman kilometrin reitiltä syrjään Ryövärinkuopan luontopolulle. Alue on saanut nimensä entisaikojen maantierosvojen piilopaikasta, ja nykyisin siellä pääsee tutustumaan rehevään kasvillisuuteen ja avolähteeseen. Katso loppumatkan vinkit pyöräosuudelle Rantatie -Aktiivipassista (Teiskon reitti).