Löytöretkeilijät

Löytöretkeilijämme Emilia ja Alen seikkailivat kesän 2016 ajan Pyhä- ja Näsijärvireittien varrella ja raportoivat tutkimuksistaan meille sekä Aamulehden Morossa. Pyhäjärvireitti oli ensisijaisesti Alenin reviiriä mutta retkeilijämme tekivät yllätyskyläilyjä myös toistensa kenttäpuoliskolle. Tässä kesän kokemuksia ja upeita videoita reissuilta, kannattaa tarkastaa!

Mäntänvuoren valloittajat

Alen tarinoi Mäntänvuoren kipuamisesta ja muista Mänttä-Vilppulan seikkailuista seuraavaa:

”Mänttä-Vilppulan toinen jakso kertoo toisesta päivästä Ruoveden ja Mänttä-Vilppulan matkallamme. Minulle sattui edellisenä päivänä pieni haaveri, mikä pisti paikat vähän kipeäksi, mutta se ei haitannut matkantekoa.

Hotelliyöpymisen ja haavojen nuolemisen jälkeen lähdimme suoraan kohti Mäntänvuorta. Siellä kävimme tornissa, majalla ja ulkokirkossa. Jälleen kerran hyttyset tykkäsivät meistä paljon, mutta jostain syystä Emilia oli hyttysten mielestä maukkaampi.

Matkamme ei suinkaan päättynyt siihen, vaan jatkoimme kohti Mäntän rantaa, josta saimme muutaman hienon kuvan ja näimme, kuinka upea Koskelanlampi oikeasti on. Seuraava kohde oli Vilppulankoski. Vilppulankoskella törmäsimme hyvin maastoutuneeseen perhokalastajaan.

Matkamme päättyi Serlachius-museoon, josta lähdimme museon omalla minibussilla takaisin Tampereelle. Kaiken kaikkiaan hieno kokemus, vaikka matkalla olikin haasteita.”

Runoilijantietä Ruovedelle

Emilia ja Alen lähtivät yhteiselle hieman pidemmälle seikkailulle Näsijärvireitille Tarjanteen matkassa, tavoitteena polkaista Ruovedeltä Mänttä-Vilppulaan, yöpyä siellä ja tutustua luontoon sekä kulttuuriin. Mukaan tarttui erittäin hienoa videopätkää Tarjanteen kyydistä ja monenlaisia kokemuksia.

– Lähdimme Alen Plehandzicin kanssa Tampereelta, Mustalahden satamasta, höyrylaiva Tarjanteen kyydissä kohti Ruovettä. Laivamatkalla oli paljon nähtävää ja koettavaa. Päällimmäisenä mieleen jäi vierailu laivan konehuoneessa sekä kapteenin tapaaminen laivan ohjaamossa.

– Saimme kuulla paljon laivan mielenkiintoisesta historiasta. Maisemat olivat upeat, ja aurinko paistoi koko matkan ajan, mutta sade alkoi päästessämme perille Ruoveden laivarantaan.

– Tarjanne jatkoi matkaansa määränpäähänsä Virroille. Me otimme pyörät alle ja suunnaksi Mänttä-Vilppulan. Loppujen lopuksi sade ei haitannut matkantekoa yhtään, sillä keli säilyi silti lämpimänä. Maisemia ihastellessa polkeminen sujui pääosin leppoisasti ja pääsimme kunnialla perille Mänttään ja majapaikkaamme hotelli Alexanderiin.

Matka jatkuu Mänttä-Vilppulassa kakkosepisodissa seuraavalla viikolla.

Luontokokemuksia Runebergin Lähteellä

Alen jatkoi edellisen viikon matkaansa Helvetinjärveltä, tehtävänään etsiä runon lähde. Kyseessä oli tietysti Ruovedellä Runebergiä inspiroinut ja siitä nimensä saanut lähde. Luonnonkaunis paikka kosketti myös Alenia mutta samalla luonto näytti myös toisenlaisia puolian.

– Toinen etappini Virrat–Ruovesi välillä johdatti minut Helvetinjärveltä Runebergin lähteelle. Lähteellä on kaunis iäkäs penkki, jossa voi istua ja kuunnella veden ja lintujen ääniä.

Tunnin istuskeltuani alkoi kovasti kutittaa, hyttysiä oli nimittäin monen sukupolven edestä. Jos aikoo poiketa Runebergin lähteellä, kannattaa mukaan varata reilusti hyttyskarkotetta – niin saa nauttia maisemista rauhassa.

Torisevalta Helvetinjärvelle

Alenin toinen retki suuntautui Virroilta Ruovedelle. Matkalle mahtui upeita maisemia Torisevalta ja erinäisiä kommelluksia reissun päältä.

– Sain Ekokumppaneilta haasteeksi päihittää villisika Helvetinjärven portilla. Video kertoo, miten onnistui villisian päihitykseni. Virrat–Ruovesi-matka ei suinkaan taittunut ilman ongelmia. Eksyin ja jouduin pyytämään apua parilta paikalliselta. Toinen mutka matkassa tapahtui Torisevanjärvellä, jossa päätin mennä metsäpolkua pitkin polkupyörällä. En suosittele.

– Kolmanneksi Helvetinjärven lähettyvillä jouduin tauolla ampiaisten saartamaksi.

Alen metsästi kylmälaitemuseota, kuinka kävi?

Sain tehtäväksenimielenkiintoisen haasteen: minun piti löytää kylmälaitemuseo. Ohjeeksi kerrottiin vain se, että museo sijaitsee jossain päin Ylöjärveä.

Pyysin tyttöystävääni tutkimaan, missä suunnassa museo on. En halunnut itse tietää tarkkaa paikkaa, jotta reissussa säilyisi löytöretken tuntu.

Tyttöystäväni kehotti suunnistamaan kohti Antaverkkaa. Aluksi hieman jännitti, löytäisinkö perille. Kun museo lopulta löytyi, olo oli helpottunut. Sään herra leikki kanssani koko matkan ajan. Ensin satoi kunnolla, ja kymmenen minuutin päästä paistoikin aurinko.

Kokonaisuutena ensimmäinen löytöretki oli huippu kokemus. Suosittelen kylmälaitemuseossa käyntiä kaikille, se on kuin aikakapseli.

Kesän löytöretkeilijät esittelyssä

Moron ja Ekokumppanien löytöretkeilijät Näsi- ja Pyhäjärvireitille ovat tässä. Äänestyksen ja haastattelujen perusteella parivaljakoksi valikoituivat Emilia Ala-Mononen ja Alen Plehandzic. Löytöretkeilijät polkaisevat ensimmäisille tutkimusmatkoilleen kesöäkuun alussa. Mukaan tarttuvia kokemuksia, kuvia, tunnelmia ja kommelluksia seurataan kesän ajan Morossa ja järvireittien verkkosivuilla.

Tutkimusalueena ovat koko Näsijärvireitti ja Pyhäjärvireitti ympäristöineen eli puuhaa riittää varmasti koko kesäksi. Välillä reissuja tehdään yhdessä ja välillä erikseen. Emilian keskittyy Pyhäjärvireitille ja Alen ottaa Näsijärvireitin selätettäväkseen. Työsuhde-etuna retkeilijät saavat alleen tuliterät polkupyörät Pelagolta. Matkaevääksi tarvittavaa seikkailumieltä löytyy sen sijaan molemmilta omasta takaa. Ensimmäinen tehtävä oli noutaa pyörät Pelagolta, tässä kuulumiset reissusta:

Alen

Alen_pienempi

Entisen Jugoslavian alueella syntynyt ja Suomeen 1995 perheensä kanssa kotiutunut Alen viihtyy kameran molemmilla puolilla. Osaamista löytyy kuvaamisesta ääni- ja valotekniikkaan sekä grafiikkaan. Löytöretkeilijäksi hänet vei kuitenkin ennen kaikkea luonteva olemus kameran edessä.

Alen on ulospäinsuuntautunut ja sanavalmis nuori mies, jota ei vaivaa turha vaatimattomuus ja kursailu. Ylimielisyyttä herrasmiehessä ei silti ole tippaakaan, kyseessä on vain reipas ja terve itseluottamus aidolla innostuksella höystettynä.

– Olen 28-vuotias poika, joka ei koskaan vanhene. Osaan tarpeen mukaan olla asiallinen tai lapsellinen oikeissa ja joskus myös väärissä tilanteissa. Olen rehellinen ja sanon yleensä mitä ajattelen.

Luontevana verkostoitujana ja uteliaana persoonana Alen uskoo viihtyvänsä oivallisesti löytöretkeilijänä. Kesän reissuilla Alen aikoo kartuttaa uusia ystäviä, parempaa pyöräilykuntoa sekä mielenkiintoisia kokemuksia ympäri Pirkanmaata.

– Odotan innolla, että pääsen pyörän selkään metsästämään Pirkanmaan nähtävyyksiä. Emilian kanssa tulee varmasti pidettyä yllä hyvää kilpailuhenkeä, kun haastamme toisiamme ja kilpailemme kumpi on parempi pyöräilemään, Alen nauraa.

Emilia

Emilia_pienempi

Juuri parikympin paremmalle puolelle päässyt tamperelainen Emilia Ala-Mononen keräsi mukavan äänisaaliin ja vakuutti valinnassa lämpimän avoimella persoonallaan. Emilia viihtyy pyörän selässä etenkin kesäisin ja uusien paikkojen tutkiminen kuuluu intohimoihin niin kotimaassa kuin ulkomaanmatkoillakin.

– Olen sosiaalinen ja positiivinen, minulla riittää energiaa vaikka millä mitalla. Vapaa-aikani käytän esimerkiksi valokuvaamiseen, käsitöiden tekemiseen ja urheiluun.

Emilia on viime kevään ylioppilas ja opiskeli talven mittaan valokuvausta Voionmaan opistossa. Karttuneet opit näkyivätkin hienosti Emilian Rauhaniemessä kuvaamassa upeassa videossa.

– Sain muutama viikko sitten opinnot päätökseen ja media-ala kiinnostaa minua kovasti. Tein hakuvideosta monta versiota mutta päädyin lopulta ratkaisuun, missä toin oman persoonani mukaan ennen kaikkea kuvien ja tunnelman kautta,

Syksyllä opinnot vievät Emilian Turkuun. Tampere on kuitenkin kotipaikka, jonne Emilia aikoo vakaasti palata, kunhan koulut on käyty loppuun.

– Mahtavaa päästä kesäksi vielä tutkimaan rakkaan kotiseudun kauniita maisemia! Odotan pyöräreissuilta uusia, unohtumattomia kokemuksia. Nämä kokemukset on tietysti tarkoitus saada tallennetuksi ja välitetyksi muillekin, ja sitä kautta innostaa ihmisiä kotiseutumatkailun ja pyöräilyn pariin. Samalla se on tilaisuus hyödyntää valokuvausopintoja käytännössä ja kerätä lisää osaamista.

Matkalla mukana

Moro-lehti
Pirkanmaan Osuuskauppa
LähiTapiola Pirkanmaa
Tampereen Vesi
Hopealinjat
Pelago Bicycles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *