Mänttä-Vilppula: Elämänmäki

Vilppulan Elämänmäellä toimi viime vuosisadan alussa tohtori Edvard Wilhelm Lybeckin perustama hermotauti- ja luonnonparantola. Parantolan palveluja käyttivät monet ajan kuuluisuudet Gallen-Kallelasta Sillanpäähän ja parhaina aikoina potilaita tuli ulkomailta asti. Varsin erikoisten hoitomenetelmien lähtökohtana oli, että ihminen on osa luontoa ja luonnon rauha on parasta lääkettä niin hengen kuin ruumiinkin vaivoihin.

Ensimmäisen maailmansodan puhjettua parantola joutui vararikkoon ja sen johtaja tohtori Lybeck siirtyi lääkäriksi Kirvun luonnonparantolaan. Vilppulan kunta osti Elämänmäen parantolarakennuksen ja se siirrettiin 1920-luvun lopulla Ajosjärven rantaan maamieskoulun käyttöön. Maamieskoulunkin toiminta loppui aikanaan ja uusi omistaja nimesi paikan Umpimähkäksi.

Parantolan aikaan 189 metriä korkean Elämänmäen päältä oli näköala neljälle eri järvelle. Nykyisin mäellä kasvaa jopa 40-metrisiä kuusia ja se on ollut luonnonsuojelualue 1994 lähtien. Elännejärven rantaan johtavalta polulta on hieno näköala ja mäellä on muutenkin oma ainutlaatuinen tunnelmansa.


Mänttä-Vilppula: Elämänmäki
Tammikoskentie 630, 35700 Mänttä-Vilppula